Vinaora Nivo Slider
Akoestiek
meting
aanvragen

FleurbaaijBlog

 • Home
  Home Hier vindt je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Weergeeft een lijst met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Weergeeft een lijst met tags die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vindt je favoriete teamblogs hier.
 • Inloggen
  Login Login form

Akoestiek en Het Nieuwe Werken

Geplaatst door op in Blog
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3140
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Volgens FMM, het vakblad voor facility managers, is meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven bezig met het implementeren van Het Nieuwe Werken. Deze bedrijven laten werknemers (deels) vrij in het bepalen van werkplek en werktijden. Geen kantoorcellen, maar kantoortuinen moeten ervoor zorgen dat er beter wordt samengewerkt en dat kennis sneller wordt overgedragen. Afdelingen als ICT en Facilitair zorgen ervoor dat werknemers waar dan ook bij hun documenten kunnen en dat werkplekken eenvoudig naar wens van de gebruiker af te stellen zijn. Echter, één belangrijke kritische succesfactor van HNW wordt vaak over het hoofd gezien; een goede akoestiek.

Overlast
Telefoongesprekken, overleggen of achtergrondmuziek: wanneer de akoestiek binnen een kantoortuin niet voldoet worden deze geluiden al snel als hinderlijk ervaren. Maar liefst 60% van de medewerkers werkzaam in een kantoortuin ervaart lawaai als meest storende factor. Dit leidt in veel gevallen tot concentratieproblemen, stress en slaapproblemen. Dit kan leiden tot een hoger ziekteverzuim. 

Oorzaak
Met de introductie van Het Nieuwe Werken zijn veel voormalige 'kantoorcellen' verbouwd tot een open kantooromgeving. Tussenwanden eruit en klaar! Hiermee verdwenen echter ook geluidsabsorberende en -isolerende materialen zoals wanden. Deze materialen zorgden onder andere voor privacy en een goede spraakverstaanbaarheid. Doordat er relatief gezien minder absorberend materiaal aanwezig is in een kantoortuin zullen de materialen die aanwezig zijn volledig benut moeten worden; plafonds en wanden moeten extra absorberend worden gemaakt.

Nagalmtijd van <0,6 seconden
Nagalmtijd is de tijd dat een bepaalt geluid nog hoorbaar is nadat de geluidsbron is gestopt. Simpel gezegd, hoe korter de nagalmtijd, des te minder last u zult hebben van een telefoongesprek van uw buurman. Bedrijven doen er goed aan om binnen kantoortuinen een nagalmtijd onder de 0,6 seconden na te streven. Maar hoe realiseert u een dergelijke akoestiek?

Oplossingen
Er zijn diverse akoestische producten op de markt aanwezig. Bij de productkeuze is de geluidsabsorberende waarde van het product van belang, maar nog belangrijker is de hoeveelheid vierkante meters die beschikbaar is om de oplossing op aan te brengen. Een compleet systeemplafond met een redelijke absorptiewaarde is bijvoorbeeld effectiever dan één wandpaneel met de hoogste absorptiewaarde. Het plaatsen van een nieuw plafond is echter niet altijd mogelijk. Plafondeilanden, wandpanelen of akoestische roomdividers kunnen dan uitkomst bieden.

Wanneer er andere werkruimtes zoals stilteruimtes of vergaderzalen aan een kantoortuin grenzen, zal de akoestische oplossing naast een geluidsabsorberend effect ook een geluidsisolerend effect moeten hebben om zo resterend (niet geabsorbeerd) geluid tegen te houden. Op deze manier creëert u een ideale werksituatie binnen een open kantoor structuur.


Benieuwd naar de nagalmtijd op uw kantoor ? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een gratis akoestische meting aan! Meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stel hieronder uw vraag.

0
Akoestisch adviseur binnen Fleurbaaij. Voert geluidsmetingen uit binnen kantoren, winkels, scholen, zorginstellingen, sportcomplexen en horecagelegenheden. Adviseert op basis van meetresultaten, normen, gebruikerswensen en afbouwkennis.
Author's recent posts

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast maandag, 22 oktober 2018