Vinaora Nivo Slider
Akoestiek
meting
aanvragen

FleurbaaijBlog

 • Home
  Home Hier vindt je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Weergeeft een lijst met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Weergeeft een lijst met tags die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vindt je favoriete teamblogs hier.
 • Inloggen
  Login Login form

Akoestiek en verkeersruimtes

Geplaatst door op in Blog
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3022
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Een veel gehoord akoestisch probleem is geluidsoverlast, lawaai en galm in verkeersruimtes van appartementen en kantoren. Denk daarbij aan entreehallen, gangen en trappenhuizen, maar ook andere openbare voorzieningen zoals parkeergarages hebben last van dit probleem.

In dergelijke verkeersruimtes worden vaak harde materialen gebruikt omdat dit een betere slijtvastheid heeft (hufterproof). De wanden zijn dan ook vaak uitgevoerd in hard stucwerk met sauswerk, de betonplafonds voorzien van spuitwerk en de vloeren in prefab beton. Dit doet de akoestiek in verkeersruimtes echter geen goed.

 

Privacy en veiligheid

Een slechte akoestiek zorgt ervoor dat men steeds harder en luider gaat praten en iedere stap lang en goed te horen is. Iedereen kan meegenieten van jou gesprek waardoor de privacy weg is. Niets is zo onprettig als het geluid van voetstappen in een trappenhuis of donkere parkeergarage waarbij het lijkt alsof de maker van het geluid op 2 meter afstand is. Het is prettig als je jezelf veilig voelt in openbare verkeersruimtes; dit zijn immers de plekken die veilig en vertrouwt moeten aanvoelen.

 

Door de galm te beperken kun je het gevoel van privacy en veiligheid verbeteren; passanten zijn niet meer te horen en de 'enge' geluiden zijn verdwenen. Door akoestische oplossingen aan te brengen aan plafonds, wanden en eventueel vloeren verminder je de galm in de ruimte. Materialen met een open structuur verkorten de nagalmtijd. Nagalmtijd is de tijd dat het geluid nog hoorbaar is nadat de geluidsbron gestopt is.

 

Oplossingen

Er zijn veel leveranciers en producten op de markt die de akoestische problemen kunnen verhelpen, ieder met zijn eigen functie en opbouw. Hierbij kan gedacht worden aan onzichtbare oplossingen zoals speciaal akoestische stucwerk, maar ook zichtbare oplossingen zoals plafondeilanden en wandpanelen kunnen het akoestische probleem de nek om draaien.

 

Akoestische voorzieningen hoeven geen afbreuk te doen aan esthetische waarde van de verkeersruimte. Onzichtbare oplossingen zorgen ervoor dat de huidige uitstraling behouden blijft. Zichtbare oplossingen kunnen behalve de akoestiek ook de uitstraling van de ruimte positief beïnvloeden.

Het aanbrengen van akoestische voorzieningen zorgt ervoor dat de akoestiek in verkeersruimtes verbeterd wordt. Het gevoel van privacy en veiligheid wordt hierdoor hersteld waardoor gebruikers van deze ruimten met een prettiger gevoel wonen, werken en gebruik maken van andere openbare voorzieningen zoals parkeergarages!

0
Akoestisch specialist binnen Fleurbaaij. Voert geluidsmetingen uit voor kantoren, winkels, scholen, zorginstellingen, sportcomplexen en horecagelegenheden. Adviseert op basis van meetresultaten, normen, gebruikerswensen en afbouwkennis.
Author's recent posts

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast maandag, 22 oktober 2018