Vinaora Nivo Slider
Akoestiek
meting
aanvragen

FleurbaaijBlog

 • Home
  Home Hier vindt je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Weergeeft een lijst met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Weergeeft een lijst met tags die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vindt je favoriete teamblogs hier.
 • Inloggen
  Login Login form

Akoestiek op scholen ondermaats

Geplaatst door op in Blog
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3273
 • 0 reacties
 • Abonneer op updates
 • Afdrukken

Het onderzoekscentrum van de Benelux, ‘Gezonde Scholen’ heeft begint 2013 het rapport ‘ Het binnenklimaat in de schoolgebouwen in de Benelux’ uitgebracht. In dit rapport komt naar voren dat het binnenklimaat op de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse scholen ondermaats is. 

Akoestiek in top 3
1 Op de 4 respondenten geeft een absolute onvoldoende aan het binnenmilieu van zijn of haar schoolgebouw. De temperatuur in het gebouw, de slechte luchtkwaliteit en een slechte akoestiek zijn de 3 meest voorkomende ergernissen van gebruikers van de ruimten. 

Geluid is een heikel punt in veel schoolgebouwen. Zo hebben veel lokalen last van geluidshinder komende vanuit aangrenzende lokalen. Daarnaast is de nagalmtijd in veel klaslokalen ondermaats. Hierdoor ontstaat er lawaai; docenten en leerlingen kunnen zich slecht concentreren en krijgen last van hoofpijn en stress.  ‘Vocale vermoeidheid’ leidt er toe dat docenten gemiddeld 2 dagen per jaar ziek thuis blijven. (National Center for Educational Statistics)

Oorzaken
Fleurbaaij Akoestiek komt jaarlijks op tientallen scholen om een akoestische verbetertraject uit te voeren.  De meest voorkomende oorzaken van geluidsproblemen op scholen zijn:
- het gebruik van ‘hard’ interieur (hufterproof)
- harde bouwmaterialen: veel beton, glas en staal
- vierkante ruimten
- (te) veel gebruikers binnen een kleine, dichte ruimte

Gevolg: het geluid wordt niet tot nauwelijks  geabsorbeerd waardoor er galm ontstaat en geluid wordt overgedragen naar naastgelegen ruimten.

Totaalplan
Ondanks dat veel van deze problemen bekend zijn bij de scholen worden er niet of nauwelijks maatregelen getroffen. De financiering van een gewenste verbouw is voor veel scholen moeilijk rond te krijgen. Problemen worden daarom vaak ad hoc aangepakt. Vooral Nederlandse scholen weten niet goed waar zij terecht moeten om een subsidie aan te vragen voor een verbouwing.

Fleurbaaij helpt scholen graag om een totaalplan te maken voor een prettig binnenmilieu. Fleurbaaij heeft veel ervaring omtrent renovatieprojecten, verduurzaming en akoestiek. Daarnaast kent Fleurbaaij de wegen die bewandelt moeten worden om een subsidie aan te vragen. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze akoestische specialisten of vraag direct een akoestische meting aan.

0
Akoestisch specialist binnen Fleurbaaij. Voert geluidsmetingen uit voor kantoren, winkels, scholen, zorginstellingen, sportcomplexen en horecagelegenheden. Adviseert op basis van meetresultaten, normen, gebruikerswensen en afbouwkennis.
Author's recent posts

Reacties

 • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast maandag, 22 oktober 2018